LabVIEW ile Python

Merhaba Arkadaşlar,

Günümüzde yükselen bir trend haline gelen ve özellikle ülkemizde de çok fazla kullanıcısı olan Python programlama dili, LabVIEW 2018 sürümü ile birlikte resmi olarak LabVIEW programlama platformunda da kullanılmaya başlandı.

Şuan ücretsiz olarak ticari olmayan uygulamalarda kullanılmaya başlanan LabVIEW 2020 Community versiyonda da bu işlevselliği kullanmanız mümkün. Bakalım nasıl?

Python programlama dilini iyi biliyorsun ancak mimari geliştirmede ve arayüz içeren (GUI) uygulamalar tasarlamakta zorlanıyorsan tam sana göre bir fırsat burada karşına çıkıyor.

LabVIEW platformunda en kolay işlerden biri ne deseler, herhalde basit bir arayüz oluşturmak denilebilir. Çünkü ön panel yani arayüz tasarlanacak bölümde sürekle-bırak yöntemi ile butonlar, kontrol ve göstergeler eklemek mümkün hale geliyor. Sonrasında yapmanız gereken kodun yazılacağı bölümde yani blog diyagramda karşılığı olan ön panel nesnelerini programlamanız.

LabVIEW görsel tabanlı “G” programlama diline sahip bir programlama yapısına sahip olduğu için ilk etapta programlamak oldukça kullanışlı oluyor. Tabi her alanda olduğu gibi üst düzey mimariler kurmak, profesyonel arayüzler geliştirmek için tecrübe kazanmanız veya eğitimler almanız gerekmekte. Ancak bir noktaya kadar kendiniz dahi öğrenebilir ve ihtiyacınızı karşılayabilir, prototip arayüz içeren uygulamaları rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

LabVIEW ile test, ölçüm ve kontrol alanında oldukça yaygın kullanılan bir platform. Buradaki gücünü ancak kullanırsanız daha net anlayabilirsiniz. Açıkça yapamayacağınız bir şey yok diyebilirim. Binlerce ücretsiz veya ücretli kütüphaneleri ile birlikte sizlere devasa bir ortam sunuyor. Windows, Linux, Mac gibi farklı işletim sistemlerinde de kullanmak mümkün. Zaten bu dilin alt yapısında da C ve C++ gibi güçlü programlama dilleri bulunmakta.

Şimdi böylesine kullanışlı bir platform düşünün. Arayüzleri rahatça tasaryalabileceğiniz, çevre birimler ile rahatlıkla iletişim kurabileceğiniz. O halde geriye ne kalıyor. Sadece öğrenmek!

Ancak siz C, C++ veya Python gibi diller biliyorsunuzdur, LabVIEW connectivity imkanı ile bunu da bizim için kolaylaştırıyor. C ve C++ kodu yazabileceğiniz, Python fonksiyonlarını çalıştırabileceğiniz yapılar da veriyor. Ve bir bütün olarak yazdığınız bu kodları bir exe halinde oluşturup, dağıtabiliyorsunuz. Neyse fazla uzattık, bu yazımızda sizlere Python, LabVIEW de nasıl kullanılıyor ondan bahsedeceğim kısaca.

LabVIEW içerisinde bulunan Python fonksiyonları ile Python yorumlayıcısına bağlantı kurup, yazmış olduğunuz .py uzantılı kodun konumunu tayin ederek içerisindeki istediğiniz fonksiyonların girdi ve çıktılarını tanımlayarak LabVIEW içerisinde python da yazdığınız fonksiyonları çalıştırabiliyorsunuz. Tabi daha sonrasında referansları serbest bırakmak için referansı da kapatmanız gerekmektedir.

Nümerik değerler, stringler, diziler, kümeler ve matrisler gibi veri yapıları desteklenmektedir. Diziler listelere, kümeler de demetlere dönüştürülüp kullanılabilmektedir. Daha detaylı bilgiye aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

Böylece Python’da geliştirdiğiniz fonksiyonları LabVIEW de kullanarak işlevselliği arttırarak GUI’ler tasarlamak mimariler geliştirmek sizin için daha kullanışlı olacaktır.

Edit: LabVIEW ile Python arasında bağlantı kuracağınız ve Python kodunu LabVIEW’e egtegre edebileceğiniz eğitim kursu Udemy de yayınlandı! Aşağıdaki linkten kursumuza ulaşabilirsiniz.

https://www.udemy.com/course/labview-ile-python-entegrasyonunu-ogrenin/?couponCode=51F738328065FDCE19BB

Bu konu ile alakalı sorunuz olursa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Umarım okumaktan keyif almışsınızdır.

Görüşmek üzere.

grkmsngr tarafından yayımlandı

Mekatronik Yüksek Mühendisi

Bir Cevap Yazın

Language
%d blogcu bunu beğendi: